Ta hand om din cykel

Att cykla blir en allt mer populär form både när det kommer till motion och att transportera sig. Det är miljövänligare än bilen, och oftast bekvämare än att åka buss eller annan kollektivtrafik. Du får dessutom bra kondis på köpet när du cyklar.

För att du ska få ut maximalt av din cykel gäller det dock att du arbetar lite med den. En cykel kräver precis som vilket fordon som helst en del underhåll, och ibland också reparationer. Som tur är behöver du sällan vara särskilt mekanisk kunnig så längs som du har koll på grunderna och vet vad du behöver göra för att hålla den i skick.

Underhållsarbeten

För att din cykel ska hålla länge och fungera som avsett är det en del saker du behöver göra med regelbundenhet. För att hålla rost borta är det bra att tvätta den med tvål och vatten någon gång i månaden. I samband med det bör du också smörja kedjan och pumpa upp däcken. Om du använder din cykel ofta eller låter den stå utomhus kan detta behöva göras oftare. Det är också en bra idé att åtminstone någon gång per år lämna in den för en professionell service.

Lättare reparationsarbeten

Om något går sönder på din cykel kan du ofta fixa det själv. Reservdelar köpes enkelt i butik eller online hos till exempel tooorch där du också kan köpa många andra bra cykel-accessoarer. Vanliga saker du kan komma att behöva byta eller reparera är kedjan, gummislangen, däcken samt bromsar och andra rörliga delar. Det här är inga svåra saker att fixa, och du behöver i de flesta fall inga specialverktyg. Det enda du behöver är lite kunskap och en vilja att lära dig att ta hand om din cykel.