Parfymör – ett livsstilsbaserat yrke

Att arbeta som parfymör – dvs. parfymmakare – var fram tills relativt nyligen ett yrke som utövades på basis av ett passionerat intresse. Det fanns inga skolor, diplom eller certifikat att få. Träningen fick du ordna själv, och att ha ett välutvecklat luktsinne var förstås ingen nackdel. En karriär som parfymör inleddes vanligtvis med att du genom kontakter fick plats som lärling hos en parfymör. Numera går det att läsa till parfymör vid ett fåtal institutioner i världen.

Så vad gör en parfymör? Visst, de gör parfymer, men hur går det till? För att bli parfymör behöver du ha en avancerad förmåga att översätta text till dofter. Många parfymörer jobbar för stora modehus som Calvin Klein, Diesel, Hugo Boss och så vidare. När de ska utveckla en ny parfym får de oftast en textbeskrivning vilka egenskaper den nya parfymen ska ha. Texterna är så gott som alltid abstrakta och poetiska, med beskrivningar av vilka känslor beställaren vill att parfymen ska väcka hos människor. Det gäller för parfymören att kunna översätta texten till en doft. Hade du fixat det?

Utifrån beställarens beskrivning går parfymören därefter vidare med att försöka blanda ett antal olika dofter. När det är klart presenteras sedan de olika doftförslagen för beställaren. Om hen blir nöjd kan doften marknadsföras som en helt egen parfym. I vissa fall bildar doften underlag som beståndsdel i schampo, tvål, tvättmedel eller andra väldoftande produkter.