Minska risken för muncancer – den vanligaste cancerformen

Muncancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Symtomen är många, till exempel sår och smärtor i munnen som inte försvinner, svårigheter att tugga eller svälja, förändring i rösten, bortdomnad tunga och mycket mer.

Det bästa du kan göra för att minska risken för muncancer, är att upprätthålla god munhygien. Gör en tandundersökning en gång om året, borsta tänderna morgon och kväll och glöm inte att borsta och rensa mellan tänderna. Beroende på hur tätt dina tänder sitter, finns det olika typer av så kallad mellanrumsrengöring som lämpar sig bättre eller sämre. Borstar och plaststickor i olika storlekar, och annat från Gum, kan göra under för din munhygien.

Tobak och munhygien

Alla övriga tips som handlar om att förhindra muncancer rör din hälsa överlag. Alkohol, tobak och nikotin är alltid bra att dra ned på eller helst sluta med totalt. En näringsrik och varierad kost är också bra. I princip är alla beslut som förbättrar din hälsa även bra för att minska risken för muncancer. Det positiva är att det är enkelt att komma ihåg, men samtidigt är det för många lättare sagt än gjort.

Ett tips är att ta ett steg i taget och försök verkligen gå till tandläkaren en gång om året. Ju tidigare muncancer kan upptäckas, desto högre är chansen att hitta en framgångsrisk behandling. Är muncancer något du verkligen oroar dig över, bör du boka in en undersökning omgående. I de flesta fall är det ingen fara, men för din egen mentala hälsas skull är det dumt att oroa sig i onödan.