Digital nomad – resa och arbeta samtidigt

En digital nomad är en person som har sin arbetsplats över hela världen – eller snarare i datorn. Idag finns det personer som jobbar som digitala nomader: tillbringar en månad i sommarstugan och sedan tre månader i Thailand.

[IMAGE=caUHTabpt88D.jpg]

Digital nomad

Om du älskar frihet och vill uppleva hela världen kan du satsa på att bli en digital nomad! Som digital nomad kan du arbeta både i fjällen och på en söderhavsö – så länge internetuppkopplingen fungerar. Det är ett perfekt sätt för dig som vill uppleva nya saker varje dag och leva livet fullt ut. Som digital nomad kan du köpa en Vässla, snyggaste elmopeden i klass 1, och dra ner på kontinenten – samtidigt som du jobbar och får inkomst! De flesta digitala nomader är egenföretagare, driver bloggar, skapar appar eller skriver. Många sparar också in pengar genom att arbeta på hostel och på så sätt få gratis boende. Det finns också digitala nomader som levt på olika gigs – frilansuppdrag – i över tio år och som arbetar med marknadsföring, ekonomi eller någon slags tekniskt support.

Digital nomad – en livsstil

Om du drömmer om att kunna kombinera att resa och jobba kan du börja arbeta för att bli en digital nomad – det tar tid och kräver mycket planering. Det är inte gjort på en månad. Digital nomad är inget yrke såsom sjuksköterska eller butiksbiträde, snarare en livsstil. Du kan inte utbilda dig till att bli en digital nomad, däremot gå utbildningar som ger dig möjligheterna att leva det livet. Det är inte heller en livsstil som de flesta orkar med resten av livet, utan är något som vissa testar på under fem-tio år, för att sedan hitta en mer permanent plats i livet. Du bör också tycka om att resa, om själva förflyttandet för att trivas med livsstilen, då de billigaste resorna ofta tar längre tid. Samtidigt ger det dig en möjlighet att göra spännande resor som Transsibiriska järnvägen -samtidigt som du arbetar.

Planera rätt från början

För att lyckas bli en digital nomad behöver du planera och tänka igenom ditt liv. Du bör ha så minimala utgifter som möjligt, helst bara en försäkring och de olika kostnaderna som tillhör jobbet, såsom hosting och domän eller liknande. De flesta som börjar att resa och arbeta har också en pott pengar när de börjar. Innan du säger upp bostad och jobb bör du ha ett sparkapital så att du kan klara dig utan inkomst de första tre-sex månaderna. Du kommer snart att upptäcka att det är dyrare att resa och leva som digital nomad än du tror, då det, särskilt i början, kommer att vara svårt att inte vara turist. Ju mer du reser och arbetar, desto billigare kommer det på sätt och vis att bli. Efter ett tag kommer du hitta både billigare boende och biljetter, men också ha kommit in i en arbetsdisciplin. Innan du åker iväg är det klokt om du kan ha ett ”hemma” i Sverige, hos föräldrarna, en sommarstuga eller en vän. Det är skönt att veta att det finns ett hem, hur spännande omvärlden än är.