Meditation – för den mentala hälsan

Jag har länge varit intresserad av det här med meditation, men alltid tyckt att det verkar för “flummigt” och svårt. Jag är inte en person som vanligtvis kan sitta speciellt still, vilket är något som jag trott att man måste kunna för att klara av meditationskonsten. Det var inte förrän jag hittade en hälsohemsida på nätet som faktiskt förklarade meditation på ett helt annat sätt och jag vill nu dela med mig av dessa tips även till er läsare.

Meditation behöver inte alls vara svårt och du behöver inte heller försätta dig i någon dvala där du “inte ska tänka på någonting”. Att inte tänka på någonting är ju omöjligt, eftersom man även då tänker på att inte tänka på något. Knepigt.

Nåja! Här kommer i alla fall en 11 stegs-guide på hur du som nybörjare kan komma igång med meditation för att få en bättre mental hälsa och ett större lugn i din vardag.

Steg-för steg

1. Avsikt – Se till att du har en avsikt med varför du vill börja meditera. Vill du bli lugnare, få perspektiv eller är det något annat?

2. Fokus på andningen – För att lyckas med meditation behöver du ha koll på din andning. Andningen är nämligen avgörande för hur väl du kommer att slappna av.

3. Börja långsamt – Att meditera i 30 minuter kan kännas optimalt, men som nybörjare är det oftast svårt. Satsa på en 3-5 minuter i början och öka tiden allt eftersom du själv känner.

4. Ha en prövotid – Du kommer inte att märka av effekten på en gång, utan det tar ett tag innan din meditation kommer att ge resultat. Ge dig själv därför en prövotid på cirka 30 dagar innan du gör en utvärdering för att se om det har fungerat för dig och din livsstil.

5. Meditera med en kompis – Ibland kan man behöva lite backup av en kompis för att komma igång och fortsätta med meditationen. Det kan t.ex. vara någon på din arbetsplats, en gammal vän eller en familjemedlem som du kör tillsammans med.

6. Gå en kurs – Ett mycket bra sätt att få vägledning och börja med meditation på rätt sätt är genom att gå en kurs. Det finns många olika typer av kurser och utbildningar som man kan använda sig av och genom att ha en bra grund är det lättare att fortsätta.

7. Ladda ner en app – Det finns många bra appar som man kan använda sig av för att meditera. Så den moderna tekniken är alltså inte bara till besvär. I början kan det vara skönt att få hjälp med guidade meditationer där du får vägledning om hur du ska gå tillväga och när. Apparna kan du även använda för att påminna dig själv om din dagliga meditation.